Valparaíso, Chile
----------------------------------




Istun ravintolassa ja syön kasvisvoileipää. Joka päivä syön samanlaisen leivän illalliseksi. Siinä on juustoa, tomaattia, salaattia, vihreitä papuja ja paksu kerros avokadoa. Missään muualla maailmassa ei tehdä yhtä hyvää kasvisvoileipää kuin Chilessä.

Käytävää pitkin lähestyy tumma, komea tarjoilija. Tarjoilija luo jälleen pitkän katseen. Hän pysähtyy kohdallani ja kysyy, haluaisinko siirtyä alakerran baariin. Miehellä on pehmeä, matala ääni ja suora katse. Vastaan myöntävästi.

Baarissa mies jututtaa minua useaan otteeseen illan aikana. Mies ehdottaa, että tapaisimme hänen työvuoronsa päätyttyä. Epäröin. Olen tottunut spontaaneihin tapaamisiin, nopeisiin siirtoihin. Tapaamisen järjestäminen vaikkakin muutaman tunnin päähän tuntuu liian vaikealta. Miehen toistettua pyyntö useamman kerran myönnyn lopulta.

Käyn nopeasti majapaikassani. Keitän teetä, pesen alanpään ja katson CNN:ltä raporttia Pariisin mellakoista. Lopulta kellon näyttäessä kaksikymmentä yli yksi lähden laskeutumaan takaisin kaupunkiin.

Tarjoilija saapuu Plaza Victorialle viisitoista minuuttia myöhässä. Mies tuoksuu raikkaalle ja näyttää entistäkin komeammalta mustassa vartalonmyötäisessä villaneuleessa. Poistumme aukiolta sivummalle miehen pyynnöstä. Mies ehdottaa, että tapaisimme jonain toisena ajankohtana, jos olen jo väsynyt. Katson miestä tietämättä, mitä sanoa. Minua on koko ilta taivuteltu tähän tapaamiseen ja nyt mies ehdottaa tapaamisen lykkäämistä. Mies on vaivaantunut ja poissaoleva: kipinä katseesta on sammunut. En luovuta, päätän. Jo pelkästään siksi, että olen valvonut pitkälle yöhön miehen takia.

Mies kertoo eronneensa muutama vuosi sitten. Avioliitosta on yksi lapsi, poika. Kysyn, koska mies on viimeksi harrastanut seksiä. Edellisenä yönä, mies virnistää. Naurahdan epäilemättä miehen sanoja. Miehessä on vastustamatonta viehätysvoimaa. Mies myontää, että naisia tulee ja menee suurimman osan ollessa vain yhdenyönjuttuja. Millaista on oma sukupuolielämäsi, mies utelee. Nauran. "Samanlaista."

Kerron matkustamisesta. Kuinka alkuhuuman jälkeen päivät alkavat muistuttaa toinen toisiaan, kuinka yksinoloon ja irrallisuuteen turtuu. Silloin alkaa kaivata jotain tapahtuvaksi, alkaa etsiä seikkailuja, piristystä.

"Oletko koskaan ollut rakastunut?" Mietin ja vastaan lopulta, että kahdesti, vaikka en ole varma siitäkään. Viime vuonna Intiassa ja joskus kauan sitten Suomessa. Onko siitä jo niin kauan kuin kaksitoista vuotta, ensirakkaudesta? "Et siis pidä rakkaudesta?" Miehet eivät halua antaa minulle rakkautta, töksäytän. Puhuessani kieltä, jota en kunnolla osaa, joudun esittämään asiat suoraan ilman kiertelyä ja kaartelua. Miehet pitävät perinteisistä naisista, tavallisista, jatkan. Mies rutistaa otsaansa. Etkö todellakaan tajua, ihmettelen. Olemme koko keskustelun ajan pelanneet kissa ja hiiri -leikkiä. Olen viitannut itseeni naisesta käytettävillä sanan muodoilla ja niin on mieskin tehnyt.

Ryppy miehen otsalla syvenee ja lopulta hän kakistelee kysymyksen. Alan purkaa kerää. Kerron itsestäni ja otan selvää miehestä. Paljastuu, että miehellä on ollut kaksi homokokemusta, joista on aikaa muutama vuosi. Mies ei haluaisi muistella menneitä, mutta jatkan itsepäisesti. Kokemukset olivat huonoja, mies väittää. Minusta on epäloogista, että joku on jatkanut homoseksin kokeilua, jos ensimmäisellä kerralla on jo selvinnyt, että homoseksi ei ole oma juttu. Arvelen miehen nauttineen seksistä, mutta jälkikäteen tunteneen häpeää ja katumusta. Ei, mies vastustelee, itse seksin aikanakin mietin, miksi teen tätä - minullahan on poikakin! Mitä tekemistä pojalla on seksin kanssa, kummastelen, mutta en sano mitään. Mies kertoo kokeilleensa kaikkea, mutta ei suostu paljastamaan enempää. Pitääkö sinun kaikki tietää, hän parahtaa. Tiedän vastauksen sanomattakin: miestä on pantu.

Mies istuutuu takaisin viereeni, poltamme hermosauhut. Mies sipaisee hiuksiani. Olet niin nätti, hän pehmenee yhtäkkiä. Nousemme lähteäksemme, mutta mies sanoo, ettemme voi kulkea samaa matkaa. "Täällä on liikaa ihmisiä, jotka tuntevat minut." Pitkin hampain suostun miehen ehdotukseen: kävelen edellä ja mies seuraa perässä.

Taakseni katsomatta kuljen El Planin läpi, nousen kukkulalle. Huoneeni edessä istuudun alas portaille. Miestä ei näy, jään odottamaan. Yö on tyyni ja hiljainen, mutta mieltäni kaivava epäily tekee minut levottomaksi. Istun hyisessä yössä ja katselen näkymää alas satamaan. Merellä loistaa yksinäinen, ankkuroitu laiva. Taksi kaartaa kadulle - tunnen sydämen lyönnit ihollani. Mutta taksi ei pysähdy ja  alan myöntyä: mies ei tule. Kaivan avaimeni laukusta ja astun pimeään käytävään.





Seuraavana yönä askeleeni vievät jälleen miehen luo, vaikka päivällä olen toisin päättänyt. Mies ilahtuu minut nähdessään, kysyy mihin katosin yöllä. Olen niin hämilläni ja samalla iloissani. Niin iloissani etten saa suustani yhtään espanjankielistä sanaa. Minä olinkin kadonnut, ei mies, ymmärrän.

Voileivän syötyäni siirryn alakertaan baaritiskin viereen, miestä lähelle. Tänä yönä kahdelta hotellisi edessä, mies sanoo ohi mennessään.



Istun hotellihuoneessani. Kylmä ilma on täyttänyt huoneen, minua paleltaa. Kurkotan pääni vielä kerran kadulle; vain yksinäinen kulkukoira jolkottaa katua alas. Kello näyttää puoli neljä, suljen ikkuna
n.